Te Deum Laudamus
Vrijdag 8 November 2013 - 20:00 uur

Muziekcentrum, Enschede

ECOK Oratoriumkoor

ECOK Oratoriumkoor en het Nederlands Symfonieorkest o.l.v. Eric Kotterink

Na Willem Mengelberg in 1902 nu de beurt aan Eric Kotterink in 2013: het ECOK Oratoriumkoor voert vrijdag 8 november het grandioze, bruisende Te Deum van Alphons Diepenbrock op. Het is een meesterwerk, één juichkreet, die in de rust van een rotsvast vertrouwen uitmondt: Non confundar in aeternum, in eeuwigheid zal ik niet beschaamd worden! Ook wordt het Te Deum van Anton Bruckner uitgevoerd; de 'trots van mijn leven' volgens hemzelf. De Messe Solennelle van Gounod, het feest ter ere van Sint Cecilia, is het derde stuk dat deze avond te horen zal zijn.

Stacks Image 577


Lezingen november 2013_Page_1
FEITEN EN FICTIE, Lezing Leo Samama en Erik Menkveld
Woensdag 6 november - 20.00 uur
Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren


Over dit onderwerp gaat het gesprek dat biograaf Leo Samama en schrijver Erik Menkveld op woensdagavond 6 november zullen aangaan in Laren, het dorp waar zich belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld in de levens van Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen.

Deze componisten, hun turbulente vriendschap en hun hartstochtelijk liefde voor twee bijzondere vrouwen staan centraal in het romandebuut Het grote zwijgen van dichter Erik Menkveld (1959). Diepenbrocks Larense buitenhuisje ‘Holtwick’ speelt een belangrijke rol in het prachtige boek.

Aan leven en werk van Diepenbrock wijdde componist en musicoloog Leo Samama (1951), bekend o.a. van zijn zeer gewaardeerde serie luistercolleges uitgebracht door Home Academy, een onlangs verschenen monografie.

De romancier en de biograaf spreken over hun verschillende aanpak van het onderwerp, en laten ook muziekfragmenten horen.

Toegangskaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar via larenseboekhandel@libris.nl of via ton.braas@planet.nl.

Klik op het plaatje hiernaast voor beeldmateriaal.
Vrijdag 21 Juni 2013 - 19:30 uur | Zondag 23 Juni - 19:00 uur
Hofvijver, Den Haag

Voorstellingen Dans Classique: Grimm

Residentie Orkest o.l.v. Rumon Gamba Thom Stuart & Rinus Sprong De Dutch Don't Dance Division

Werken van Alphons Diepenbrock - Marsyas-suite en Elektra-suite.

Sprookjesachtig, sinister en absurdistisch: Festival Classique en De Dutch Don’t Dance Division laten zich inspireren door de verhalen van de gebroeders Grimm. In Dans Classique: Grimm komen de sprookjes op een geheel eigen wijze samen. Verwacht het onverwachte!

Choreografen Thom Stuart en Rinus Sprong (DeDDDD) zijn niet bang om de verhalen van Grimm naar hun hand te zetten en samen te laten komen in een prachtig ballet. Samen met artistiek directeur Annemarie Goedvolk werd gekozen voor muziek van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. Deze stukken werden niet eerder voor een ballet gebruikt. "Ze zijn kleurrijk en romantisch, maar tegelijkertijd grimmig en gevaarlijk", aldus Thom en Rinus. De muziek en dans vullen elkaar dus goed aan. De combinatie met de Hofvijver maakt het een unieke ervaring voor iedereen. Beleef deze surrealistische reis waarin je van het ene sprookje in het andere terechtkomt.

Stacks Image 688
Maandag 4 februari 2013 - 20:15
kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam

Weense kamermuziek en Christianne Stotijn

Uitgevoerd worden:
Busoni - Berceuse élégiaque
Diepenbrock - Berceuse
Zemlinsky - Sechs Gesänge, op. 13 (arr. L.R. de Leeuw/E. Stein/L. Stein)
Mahler - Pianokwartet in a
Mahler - Kindertotenlieder (arr. R. de leeuw)

De Weense kamermuziek
Tijdens het eerste decennium van de twintigste eeuw ontdekte het Concertgebouwpubliek Gustav Mahler en in het kielzog daarvan de Weense kamermuziek. Een belangrijke speler op het vlak van die Weense kamermuziek was Arnold Schönberg en zijn Verein für musikalische Privataufführungen. In Nederland had het bruisende Weense klimaat veel invloed op een componist als Diepenbrock. Mezzosopraan Christianne Stotijn brengt tijdens dit jubileumconcert met pianist Joseph Breinl en ensemble Oxalys het Wenen van begin twintigste eeuw dichterbij.
Stacks Image 497
Christianne Stotijn
Mezzosopraan Christianne Stotijn begon zo’n zeven jaar geleden in de Rising Starsserie en nu is ze een internationaal gevierd zangeres. Vooral de wijze waarop Christianne Stotijn Mahler en de omringende Weense kamermuziek vertolkt dwingt internationaal respect af. Vandaar dat Stotijn de aangewezen persoon is om tijdens dit concert de relatie tussen Alphons Diepenbrock en Gustav Mahler te onderstrepen. Bovendien zingt Stotijn Zemlinsky’s Maeterlinck Lieder in de bewerking van Reinbert de Leeuw.
Zaterdag 2 Februari 2013 - 20:00 uur
Kunstkerk, Dordrecht


Door het geweld van zijn verlangen.
Onder deze vlag vertolkt Duo Thaleia zaterdag 2 februari in de Kunstkerk te Dordrecht liederen van Matthijs Vermeulen, Alphons Diepenbrock, Claude Debussy, Arnold Schönberg en Gustav Mahler. Musicoloog Ton Braas, Vermeulens biograaf en levensgezel van Odilia Vermeulen, zal als verteller optreden. Duo Thaleia wordt gevormd door Leonore van Sloten - Mezzosopraan en Mignon Gotzsch - piano. Voor verdere info: zie de site van Kunstkerk.
Vrijdag 18 Januari - 20:15 uur
Vredenburg Leidsche Rijn

Radio Filharmonisch Orkest

Sacha Goetzel, dirigent
Antoine Tamestit, altviool

Inleiding om 19.15 uur door Leo Samama

Bartók - Altvioolconcert
Diepenbrock - Suite Marsyas
Dvorák - Symfonie nr. 9 'Uit de Nieuwe Wereld'
Stacks Image 510
Zaterdag 08 December - 20:15 uur
Zondag 09 December - 14:00 uur

Amsterdam/Den Haag

Het Leiderdorps Kamerorkest o.l.v. Stephan Pas voert op 8 en 9 december de suite Marsyas van Alphons Diepenbrock uit in resp. Amsterdam en Den Haag. Naast dit werk worden werken van Rudolf Escher, Jeppe Moulijn, Ravel en Debussy gespeeld. Marijje van Stralen (sopraan) verleent haar medewerking aan het concert. Voorafgaand aan het concert is er een inleiding door Désirée Staverman, toegespitst op Marsyas. Deze inleiding is vrij toegankelijk voor wie een concertkaartje heeft.
Zaterdag 8 december: Singelkerk, Singel 452, Amsterdam. Aanvang 20.15 uur. Inleiding 19.15 uur
Zondag 9 december: Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag. Aanvang 15.00 uur. Inleiding 14.00 uur.
Toegang: €17,50 (reductie €15,-/€12,50)
Info: www.leiderdorpskamerorkest.nl
(ook voor bestellen kaarten)
Stacks Image 515
Zaterdag 17 November - vanaf 11:00 uur
Den Bosch

Diepenbrock in Den Bosch (tevens Najaarsbijeenkomst KVNM) op 17 november 2012 
De Najaarsbijeenkomst staat dit jaar in het teken van de viering van het 150ste geboortejaar van Alphons Diepenbrock (1862-1921). In de periode 1888-1895 heeft Diepenbrock gewoond en gewerkt in Den Bosch. Tijdens zijn leraarschap klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium componeerde hij er onder meer zijn Ave Maria, de Missa in die festo en drie van de vier reizangen uit Vondels Gijsbrecht van Aemstel. Het evenement op 17 november wordt gezamenlijk georganiseerd met de Vrienden Nederlandse Muziek op voorstel van het Alphons Diepenbrock Fonds en met medewerking van het bisdom Den Bosch en de gemeente Den Bosch. Klik hier voor meer informatie over deze dag.
Stacks Image 520
Vrijdag 09 November - 12:30 uur
Vredenburg Leeuwenbergh

Gratis Lunchconcert Duo Enchanté

Astrid Lammers, sopraan
Laura Hölzenspies, piano

Duo Enchanté fêteert Debussy en Diepenbrock. Beide componisten werden 150 jaar geleden geboren. Ze ontwikkelden beiden hun eigen, bijzondere romantisch-impressionistisch klankpalet. Een toegankelijk programma voor jong en oud met afwisselend liederen en pianowerken.

Alphons Diepenbrock (1862-1921)
Ecoutez la chanson bien douce (Paul Verlaine)
Claire de lune (Paul Verlaine)
Claude Debussy (1862-1918)
Uit: Six épigraphes antiques
(piano solo, arr. Debussy van 4-handenversie)
2) Pour un tombeau sans nom
3) Pour que la nuit soit propice
Alphons Diepenbrock
Recueillement (Charles Baudelaire)
Claude Debussy
Apparition (Stéphane Mallarmé)
Claude Debussy
Estampe nr.3: Jardins sous la pluie (piano solo)
Alphons Diepenbrock
1) Die Liebende schreibt (Johann W. von Goethe)
2) Hinüber wall ich (Novalis)
3) Lied der Spinnerin (Clemens Brentano)
Claude Debussy
La Romance d’Ariel (Paul Bourget)
Stacks Image 525
Zaterdag 3 November - 20:00 uur
Rotterdam

Concert 'Muziek van Nederlandse bodem'
Het Rotterdams Jonge Mannenkoor De Coolsingers o.l.v. Wiecher Mandemaker zal op 3 november a.s. een concert verzorgen dat volledig in het teken staat van Nederlandse muziek. Ook het werk van Diepenbrock zal hier niet ontbreken, zeker niet aangezien het hier om een jubileumjaar gaat.
Het koor zal de volgende werken van Diepenbrock ten gehore brengen:
- Tatum Ergo Sacramentum
- Veni Creator Spiritus (Hymnus de Spirtu Sacto)
- Ecce quomodo moritur
Locatie: Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20, Rotterdam. Aanvang concert: 20.00 uur.
Toegang: €15,- (reductie €10,-)
Info: www.decoolsingers.nl
Stacks Image 530
22, 24 en 25 september 2012
Die Nacht, Concertgebouw Amsterdam

Het Nederlands Philharmonisch Orkest begint het seizoen met een schitterend en indrukwekkend concert. Anton Bruckner heeft daarin een ereplaats. Voorafgaand aan Bruckners ontboezemingen hoort u een prachtig voorgerecht van Alphons Diepenbrock, van wie in dit seizoen de 150ste geboortedag herdacht wordt. Het is zijn zwoele orkestlied Die Nacht dat hij in 1911 schreef. Onnavolgbaar weet hij de sfeer van de broeierige tekst te treffen met een beetje Mahler, wat Bruckner en een vleug impressionisme, maar vooral met veel Diepenbrock. Welke stem past daar beter bij dan het volle, warme timbre van Helena Rasker? Met andere woorden, een concert om verliefd op te worden.
Stacks Image 535
Zondag 3 juni 2012, 19:00 uur

Enkele van Diepenbrocks werken voor mannenkoor en orgel zullen op drie juni worden uitgevoerd tijdens de Koorvespers in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem. Voces Virorum o.l.v. cantor-organist Anton Pauw voert o.a. Hymnus de Spiritu Sancto en Tantum ergo uit.
Stacks Image 540
Zondag 13 mei 2012, 15.00 uur

Op zondag 13 mei 2012 om 15.00 uur vindt een moederdagconcert plaats in de Oud-Katholieke Kerk te Krommenie aan de Noorderhoofdstraat 131. Naast werken van Alphons Diepenbrock zal muziek klinken van John Borstlap, Bertha Frensel Wegener-Koopman en Ton de Leeuw.

Toegangsprijs voor dit concert is €15,- / €12,- (kinderen t/m 12 jaar, CJP, Pas-65+). Vaders zijn ook welkom!

Klik hier voor meer info.
Maandag 9 april, 00:10u (na middernacht dus), Nederland 2, NTR Podium

Registratie van Missa in die festo. De mis werd afgelopen februari voor het eerst tot klinken gebracht door de mannen van het Groot Omroepkoor en organist Leo van Doeselaar o.l.v. dirigent Sigvards Klava. ‘Het Nederlandse concertleven grossiert in grote en kleine historische gebeurtenissen, maar de uitvoering van Alphons Diepenbrocks Missa in die festo tijdens de afgelopen Zaterdagmatinee kan met een stip worden bijgeschreven in de annalen.’ (Volkskrant)
Zondag 8 april 2012, om 13.00 uur op Nederland 2

Op 8 april zendt de NTR een documentaire uit over de leefwereld, de muziek en de persoonlijkheid van Alphons Diepenbrock. Romanschrijver Erik Menkveld, biograaf Leo Samama en kleinkinderen van de componist nemen de rol van gids op zich.
Stacks Image 551
Zaterdag 7 en zondag 8 april, 20.00 uur

Aanstaande zaterdag, 7 april, zal Diepenbrock zijn Egyptische première beleven in de Main Hall van de opera in Caïro! Dirigent Jan Stulen voert met het Cairo Symphony Orchestra de Electra-suite uit, gevolgd door het Vioolconcert van Beethoven en de Vierde Symfonie van Schumann. Het is misschien te laat om nog (vlieg-)tickets te bestellen, maar het is geweldig dat Diepenbrocks 150e geboortejaar ver buiten de landsgrenzen wordt herdacht. Waarschijnlijk is dit het eerste Nederlandse werk dat wordt uitgevoerd in het land van de piramiden. Op 8 april wordt het concert herhaald in het Alexandria Opera House.
Stacks Image 558