Agenda voor de komende tijd:
Bekijk hier de agenda van de
afgelopen maanden.
Stacks Image 597
Overdracht Archief en Concert
Vrijdag 27 Maart 2015 - 16:00 uur

Koninklijk Conservatorium (Schönbergzaal), Den Haag

Ter gelegenheid van de overdracht van het archief van de componist Alphons Diepenbrock (1862-1921) is er op 27 maart om 16.00 uur een concert in de Arnold Schönbergzaal van het Koninklijk Conservatorium door leerlingen uit Jong KC, de muziekafdeling van de School voor Jong Talent. Jonge studenten voeren koorstukken uit, liederen en instrumentale muziek. Ook Odilia Vermeulen (declamatie) en Ed Spanjaard (piano) werken mee aan het concert.

Het archief van de componist zal definitief bij het Nederlands Muziek Instituut, fusiepartner van het Haags Gemeente Archief, worden ondergebracht. De overdracht wordt gesymboliseerd met de overhandiging van enkele manuscripten door Florian Diepenbrock en Odilia Vermeulen, kleinkinderen van de componist, aan de wethouder voor cultuur van de Gemeente Den Haag, Joris Wijsmuller. Jaren geleden is een deel van het archief in bruikleen gegeven.
Alphons Diepenbrock (1862-1921) geldt als een van de belangrijkste Nederlandse componisten. De componist Willem Pijper vond dat er na Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621) geen muziek van betekenis meer was geschreven tot Diepenbrock. Hij wees toen ook op de frappante overeenkomst in geboorte- en sterfjaar van beide componisten, waar ook nog precies drie eeuwen tussen zaten. Diepenbrock legde zich als componist vooral toe op vocale muziek. Het overgrote deel van zijn oeuvre is voor solostem en begeleiding (piano, orkest) of voor koor.

Een paar jaar geleden verscheen een groot deel van Diepenbrocks oeuvre op CD. Verder zijn er de laatste jaren, mede in samenwerking met het NMI, verschillende websites gekomen met de manuscripten van Diepenbrock en met een uitvoerige beschrijving van de individuele werken, alsook foto’s en andere afbeeldingen. Zie Oeuvrecatalogus Alphons Diepenbrock, een tweetalige website met beschrijvingen van al zijn werken en de mogelijkheid om door de handschriften van de composities te bladeren.

Het concert met de overdracht duurt ongeveer een uur en is vrij toegankelijk.