De uitzending van 22 juli van Musica Religiosa,een radioprogramma van de IKON, was geheel gewijd aan Diepenbrocks leven en werk. Rienk Blom praatte met Ton Braas, niet alleen een Diepenbrock-kenner en liefhebber, maar ook getrouwd met de kleindochter van Diepenbrock. Verschillende werken waren te horen, waaronder het Stabat Mater en de Missa in die festo.

musicareligiosa220712

'Agnus Dei' uit: Missa in die festo door het Groot Omroep Mannen Koor o.l.v. Sigvards Klava met tenor Denis Yilmaz en organist Leo van Doeselaar. (Fragment van de uitvoering in de NTR ZaterdagMatinee op 25 februari 2012.)
Elektra-suite, fragment uit de rechtstreekse uitzending van een concert van het Residentie Orkest o.l.v Willem van Otterloo in Den Haag, ter gelegenheid van de begrafenis van prinses Wilhelmina op 8 december 1962.
Klik hier om het fragment te beluisteren/bekijken.

Elektrasuite

Uitzending van NTR-Podium in het kader van de uitvoering van de Missa in die festo, voor tenor-solo mannenkoor en orgel, met een kijkje in de repetitieruimte en interviews met Odilia Vermeulen (kleindochter van de componist) en Joep van Geffen (zanger).
Klik hier om het fragment te beluisteren/bekijken.

Missaindiefesto

Op de site van Cultura is Diepenbrocks Ouverture De Vogels te zien en te beluisteren. Uitvoerenden zijn het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edward Gardner. De Vara verzorgde deze registratie van het Zondagochtendconcert van 18 december 2011 in het Concertgebouw. Verder is te beluisteren Ma mère l'oye van Ravel en de Symfonische dansen, op. 45 van Rachmaninoff.


Im grossen Schweigen, Diepenbrocks concertlied op een tekst van Friedrich Nietsche, werd op 7 mei 2011 uitgevoerd tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw te Amsterdam. Uitvoerenden waren het Radio Filharmonisch Orkest met dirigent Edo de Waart en Robert Holl (bas). Verder op het programma stond Guyuhmgan van Georges Lentz en Also sprach Zarathustra op.30 van Richard Strauss.
Klik hier om het fragment te beluisteren.
(Im grossen Schweigen begint op 1.38.40, maar ook het voorprogramma is zeer de moeite waard! Erik Menkveld leest gedeelten voor uit zijn roman Het grote zwijgen en er klinken fragmenten uit Diepenbrocks Marsyas en Die Nacht en uit de eerste symfonie van Matthijs Vermeulen.)

Imgrossenschweigen

Op 8 april zond de NTR deze documentaire uit over de leefwereld, de muziek en de persoonlijkheid van Alphons Diepenbrock. Romanschrijver Erik Menkveld, biograaf Leo Samama en kleinkinderen van de componist namen de rol van gids op zich.
Klik hier om het fragment te beluisteren/bekijken.

Afbeelding 3

Registratie van Missa in die festo. De mis werd afgelopen februari voor het eerst tot klinken gebracht door de mannen van het Groot Omroepkoor en organist Leo van Doeselaar o.l.v. dirigent Sigvards Klava. ‘Het Nederlandse concertleven grossiert in grote en kleine historische gebeurtenissen, maar de uitvoering van Alphons Diepenbrocks Missa in die festo tijdens de afgelopen Zaterdagmatinee kan met een stip worden bijgeschreven in de annalen.’ (Volkskrant)
Klik hier om het fragment te beluisteren/bekijken.

Missaindiefesto2

Achter deze koppeling treft u een concertregistratie aan van Wanderers Nachtlied. Diepenbrock was niet tevreden met zijn compositie voor mannenkoor en piano, die hij in 1886 op deze tekst van Goethe had geschreven. In 1908 maakte hij een nieuwe versie, voor gemengd koor a capella, die hij in 1916 perfectioneerde. Op dit filmpje uit 1987 wordt het werk uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor, met Reinbert de Leeuw als dirigent. De nachtelijke verstilling wordt fraai tot klinken gebracht.

Chanson